Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

VAD ÄR DX-ING?

DX-ing är hobbyn där du vid din radio kan lyssna på hela världen.Du kan höra t.ex. musik av alla slag. Både de senaste topplistorna, afrikanska djungeltrummor eller sydamerikans sambadans. Idrottsresultat av alla slag, t.ex.fotboll från sydamerika. Är man intresserad av kristna stationer finns det ett flertal sådana att lyssna på. Från Vatikanen kan man höra program på svenska flera gånger i veckan. Då man hört stationen kan man skriva ett brev (eller e-post) till stationen med uppgifter om programinnehåll, hörbarhet med mera samt några personliga rader. Då kan man få ett kort eller brev. Har du dator och är tekniskt intresserad kan du på många sätt kombinera den med radion. Det går även att lyssna på radio med hjälp av datorn.  

 Men blanda inte ihop dx-ing med amatörradio. En DX-are lyssnar bara, en radioamatör både sänder och lyssnar. För att få sända krävs certifikat, vilket erhålls efter godkänd utbildning.

Har du någon gång vridit visaren över skalan på din radios kortvågsband? Stängde du då av radion för att du endast hörde en massa pip, tjut och brus? Då har du gått miste om en intressant hobby. När man dx-ar gäller det att hitta rätt bland alla stationer, att hitta det man vill höra. Stationernas hörbarhet varierar kraftigt beroende på sändareffekt, avstånd och atmosfäriska konditioner. En bra antenn är till god hjälp vid mottagningen - ofta räcker det med några meter tråd inomhus.

LYSSNARTIPS

Prova att lyssna. För att få exakta tider och frekvenser föreslår vi att du går in och tittar på stationernas hemsidor.

Vatikanradion finns på www.radiovaticana.org

 

China Radio International har denna adress http://english.cri.cn

 

Från Australien sänder radio HCJB: www.hcjb.org

 

Många stationer kan ju också avslyssnas just via internet!

 

Mer dx-information kan du få på Sveriges DX-Förbunds hemsida: www.sdxf.se

 

 

 

 

.