Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

VÄLKOMNA TILL ETT NYTT ÅR MED TIBRO DX-KLUBB 

MEN SIDAN HAR FLYTTATS TILL

www.ugglenatt.cybersite.nu

 

 

 

 

 


INBJUDAN TILL 40-ÅRSJUBILEUM Du är hjärtligt välkommen fredagen den 1 september 2017, klockan 19:00 till Ruders egendom, Tibro. Din respektive är också välkommen att följa med.

 Meny består av förrätt; Toast Skagen och varmrätt Oxfilé med bearnaisesås och klyftpotatis. Ange om du har några önskemål om specialmat. Var och en betalar sin egen mat på Ruder. Kostnad: 200 kronor + dricka.

 Efter vi har ätit på Ruder fortsätter vi firandet hemma hos Börje Sahlén, Västra Långgatan 139 A, Tibro

 Kvällen program är tänkt att bestå av:

 

·      Mat, kaffe och tårta

 

·      Musikunderhållning

 

·      Inbjudna gäster

 

·      Tillbaka blickar från klubbens 40 år

 För matens skull behöver vi din anmälan senast den 18 augusti till Börje Sahlén, telefon 070 – 227 60 53 eller E-post: aspbladet@live.se Klubben bjuder på kaffe och tårta hos Börje.

VÄLKOMNA!

 

 

 ÅRSPROGRAM 2017

13 januari Klubbmöte, QSL-kväll och lyssning.

10 februari Årsmöte med tårta. Vi uppmärksammar Världsradiodagen (som är den 13:e) + lyssning.

10 mars Lyssnarkväll med semlor. Vi uppmärksammar S:t Patricks dag (infaller den 17 mars).

7 april Klubbmöte med teaparty och lyssnarkväll.

12 maj Eventuellt klubbmöte, lyssnarkväll och prisutdelning Tibromästerskapet 2016.

 1 september 40-årsjubileum, mer information kommer senare.

6 oktober Klubbmöte och Nostalgikväll med tonvikt på före detta svensksändande stationer.

10 november Lyssnarkväll med Gustaf Adolfsbakelse.

8 december Klubbmöte med lussefika samt lyssnarkväll.

 

Om inget särskilt anges hålls mötena hos Börje Sahlén, V. Långgatan 139 A, Tibro, klockan 19.00. Medlemmarna turas om att ta med kaffebröd. Pris för kaffe 25:-

Ta gärna med vänner och bekanta!

VÄLKOMNA!

Planerat, men ej klart med datum:

Besök hos Dunermans nostalgimuseum i Mölltorp.

Besök hos Göte Ivarsson, DX-are i Karlsborg.

 

 D E T  H Ä N DE  2 0 1 6

39-ÅRSJUBILEUM med en stor tårta från café Vänner som ordnade Gratis hemkörning. Tack!

 TIBROMÄSTERSKAPET för år 2015 vanns av Rolf på 36 poäng med Börje och Christer på delad andraplats med 24 poäng vardera. Trea blev Anders med 3 poäng.

 VÅRT TEAPARTY har blivit populärt och har kommit för att stanna. På bilden avnjuts de två olika tesorterna.

 WORLD RADIO DAY 2016

firade vi med att lyssna med vår nya Mini-whip-antenn. Stor skillnad mot den lilla antenntråd vi hade innan. Precis som förra året var det bara i Tibro och på Grimetons radiostation i Halland som världsradiodagen uppmärksammades i Sverige. Vi var med på UNESCO:s hemsida bland alla event världen över.

Vi hann också med ett årsmöte där samtliga styrelsemedlemmar omvaldes. Två tårtor bakade av kassören förgyllde kvällen.

 På bilden: Karl-Erik Ericsson, Agneta Ericsson, Rolf Johansson, Christer Carnegren och Stefan Lennartsson.

 

 KLUBBENS HISTORIA I HEMBYGDSBOK

Årsboken ges ut av Ransberg och Kyrkefallas hembygdsföreningar. På några sidor berättas DX-klubbens historia och även ett par bilder ingår. Boken kan köpas i Elanders bokhandel i Tibro samt av de båda hembygdsföreningarna.

 TIBROMÄSTERSKAPET 2014

 Rolf Johansson, med 35 poäng, vann återigen Tibromästerskapet, 2014 års upplaga. Tvåa: Christer Carnegren 26, trea Börje Sahlén 19, fyra Anders Brissman 10.

De tre första ses här på en bild tagen av den fjärde pristagaren, Anders. Nedersta bilden: Rolf och prisutdelaren Stefan Lennartsson.

 

Världsradiodagen (World Radio Day)

Den inföll lämpligt samma dag som vårt årsmöte och firades med att lyssna in några stationer och lägga ut vårt deltagande på UNESCO:s hemsida. Hittade bara vårt arrangemang och ett till från Sverige. Det andra var Grimeton Radio. På bilden: Christer, Karl-Erik, Anders och Rolf.

 

 Rallye-DX 2014

Sent omsider fick vi våra diplom från 2013 års tävling, men nu hittar jag inte bilden som jag tänkt ha med. I november deltog vi i Rallye-DX 2014 och som vanligt var det bara tre svenska deltagare, alla från Tibro. Här en bild på Christer Carnegren.

 

  ROLF VANN IGEN

Med 55 poäng tog Rolf Johansson en ny seger i Tibromästerskapet 2013. Det blev en första inteckning i det nya vandringspriset och ett diplom. Det sistnämnda fick även Christer Carnegren och Börje Sahlén som fick dela på andraplatsen med sina 38 poäng vardera. Är nog första gång som det blivit delad plats. Christer anser sig vara mycket nöjd med detta.... Som fyra placerade sig Anders Brissman på 7 poäng och en klubbdekal som pris.

Prisutdelningen ägde rum hos Kjell Karlsson som också delade ut priserna. Han var under klubbens tidiga år medlem av tävlingskommittén. Kjell visade också på hur man på olika sätt kan utöva amatörradion och han hade plockat fram en stor bunt QSL att titta på. Med dessa ville han locka övriga klubbmedlemmar att lyssna på amatörradiostationer som ofta har fina QSL och i regel svarar bra på rapporter.

 

 Bild 1: Börje, Christer och Rolf. Bild 2: Kjell överlämnar priser till Rolf.

 

 Bild 3: Kjell och Anders lyssnar på digitalradio. Bild 4: den stora smörgåstårtan som serverades till kaffet.

 

 

 NY SEGER FÖR ROLF

Rolf Johansson tog en ny, om än knapp seger, i Tibromästerskapet 2012. Med sina 49 poäng var han endast fem poäng före tvåan Christer Carnegren som fick 44 poäng. Övriga resultat: Börje Sahlén 41, Anders Brissman 4 och Hans Örtlund 4. Rolf tog sin tredje och sista inteckning i vandringspriset som han nu får behålla. Prisutdelningen ägde rum på lyssnarnatten den 24 maj. Bilderna visar då Rolf mottager priset av vice ordförande Stefan Lennartsson samt Rolf, Christer och Börje som placerade sig högst i resultatlistan.

 

 

 Tibrobor enda svenskar i internationell DX-tävling

De tre svenskar som deltog i Rallye-DX 2012 är alla från Tibro.
Rallye-DX är en internationell dx-tävling som arrangeras av Club DX de la Réunion på Réunion Island utanför Östafrikas kust. 27 personer från 18 länder fullföljde tävlingen där man skulle lyssna på så många kortvågsstationer som möjligt under en helg. Tibro-dx-arna Rolf Johansson, Börje Sahlén och Christer Carnegren var de enda svenskarna som deltog.
Vi var inte ute efter att placera oss så högt upp i prislistan utan tyckte mest det var roligt att vara med. Alla deltagare skulle ju få ett diplom, säger Rolf som nådde det bästa resultatet av de tre, artonde plats.
Vinnare blev Prithwiraj Purkayastha från Indien. Réunion Island där arrangörsklubben håller till har franskt styre och på ön finns en av världens mest aktiva vulkaner, den snötäckta Piton de Fournaise. Landskapet på ön är klippigt och uppe i bergen möts man av svindlande vackra vyer. DX-klubben på ön har en Facebook-sida och det är med utgångspunkt från den som tävlingen anordnas.
Nu ska vi skriva in 2013 års Rallye-DX i almanackan så vi inte missar det, säger Christer Carnegren.
Bilden: Börje Sahlén, Rolf Johansson och Christer Carnegren med diplom och kort från Rallye-DX 2012.

 

 

 

 35-ÅRSJUBILEET

Helt suveränt var en av kommentarerna efter jubileet som inleddes med god mat på Milans restaurang. Så fortsatte firandet i Brittgården där musikerna Ingvar Sjökvist, Karl-Erik Ericsson och Anders Brissman underhöll med musik från skilda delar av världen. Efter ett avbrott med kaffe och princesstårta fortsatte trion att spela vilket var mycket uppskattat. Vid prisutdelningen i Tibromästerskapet 2011 fick Rolf Johansson en andra inteckning i vandringspriset plus diplom. Det senare fick också de två följande. Hans Örtlund var prisutdelare. Hälsningar till klubben kom från Sonja Persson, tidigare radio HCJB, Björn Lippold som var med och grundade klubben samt från Sveriges DX-förbund.

Resultat i Tibromästerskapet 2011:

1. Rolf Johansson 69 poäng 2. Börje Sahlén 38 p 3. Christer Carnegren 36 p 4. Anders Brissman 4 p 5. Hans Örtlund 2 p.

Här följer några bilder från arrangemanget:

 

 Ovan: Christer, Rolf och Börje med priser.

 

 Nedan: Hans Örtlund överlämnar pris till Rolf.

 

 

 SOMALIA-TRÄFF

Den 2 mars gjorde vi ett besök hos Somalisk-svenska föreningen. Det var en trevlig kväll då vi fick veta lite mer om detta afrikanska land. Somalierna bjöd på svenskt kaffe, somaliskt te och somaliska kakor. Vi hoppas på fortsatt kontakt med Tibros cirka 70 somalier. I Tibro har kommunen nåt som kallas Kulturmentor, de anordnar bl.a. språkcaféer dit människor från många länder kommer. "Gör din värld större" är deras slogan och det gör vi ju i DX-klubben.

 På den vänstra bilden ses Abdullahi Ali Omar, Christer Carnegren och Maxamed Sabril Cal.

Högra bilden visar Maxamed Sabril Cal, Hans Örtlund, Shire Ahmed Mohamed och Rolf Johansson. Pokalerna är från korpfotbolls-cupen där somalierna spelat i Kulturmentors lag.

ÅRSMÖTET 2012

Ett mycket välbesökt årsmöte med åtta deltagare. Sex medlemmar, en av medlemmarnas fruar plus en nykomling. Styrelsen inklusive revisorer omvaldes vilket vi alla är glada över. Och naturligtvis serverades tårta till fikat den här kvällen som också innehöll mycket reseprat. Karl-Erik Ericsson och Ingvar Sjökvist har besökt många länder.

 

Bilden till vänster: Agneta och Karl-Erik Ericsson samt Ingvar Sjökvist bland årsmötespapperen.

Den högra bilden: Hans Örtlund och Anders Brissman.

 

 DX-PARLAMENTET I MOTALA 2011

Tibro hade två representanter på årets parlament. Och det var länge sedan sist. Det var Rolf och Börje som kom, Rolf befann sig i trakten så han hade nära. Också före detta medlemmen Ale Axelsson fanns med. Tibroklubben har ju även Anders Brissman som revisor i förbundet så vi håller oss väl framme nu. Trots att årsmötet hölls i en varm källarlokal var det en trevlig tillställning. Men vi fick vara med om ett häftigt åskväder rakt över museet. Oj, vad det blixtrade och dundrade. Ovanligt många deltagare, ett 25-tal, så lokalen var i minsta laget. Några bilder kommer här:

 

 

 I tur och ordning visar bilderna: 1) Ale Axelsson, Eviga Vågor och Rolf Johansson, Tibro DX-klubb med fler, under årsmötet. 2) Rolf samt Claes Olsson, Norrköpings Distanslyssnare. 3) Lars Wieden, Volvo DX-klubb och Per Gedda, Delsbo Radioklubb. 4) Claes W-Englund, Mälardalens Radiosällskp och Sonja Persson, radio HCJB. 5) Ove Nordin, ordförande i Sveriges DX-Förbund. 6) John Ekvall, Norrköping, Okänd, Erik Söderman och Lennart Weirell, DX-klubben Aros Västerås.

 

 BESÖK PÅ KORNETTGÅRDEN

I maj åkte tre medlemmar på resa till Östergötland och Kornettgården - ett museum som har ALLT. Från radio och skivor till affärsinteriörer och telefoner. Lars-Erik och Birgitta Johansson tog emot och började med att servera kaffe med hembakt bröd. Det här var ett besök som samtliga besökare var mycket nöjda med. Och vi rekommendrar alla andra också att åka dit. Läs mer på www.kornettgarden.se

En fjärde medlem slöt upp strax innan Kornettgården. Det var Rolf som kom direkt från husvagnen i Vadstena. Efter mat i Motala fortsatte vi allesammans till husvagnen där Birgitta tog emot. Senare på eftermiddagen blev det kaffe med extra fina mandelkubbar. Och så får vi inte glömma prisutdelningen i 2010 års Tibromästerskap. Vinnaren, Rolf, fick en inteckning i det nya vandringspriset + diplom medan tvåan och trean, Christer och Börje, "bara" fick diplom.

 

 

Bilderna visar i tur och ordning: Rolf Johansson med pokalen. Börje Sahlén, Rolf samt Christer Carnegren med diplom. Mikael Johansson i museets radiorum. Mikael och Christer samt Kornettgårdens ägare Lars-Erik Johansson med en gammal Teknik för alla-tidning.

 

CUBAKVÄLLEN

Cuba var temat men vi fick ta till en bandad sändning natten före från radio Habana Cuba. Inte rätt tid då vi träffades på kvällen. Så hade vi plockat fram lite qsl och frimärken från Cuba samt drycker som dock förblev oöppnade den här kvällen. Några bilder kommer här: Christer Carnegren, Anders Brissman, Rolf Johansson och Kent Forsberg med Cubas flagga hissad.

ÅRSMÖTET 2011

Sex medlemmar deltog i årsmötet och hela styrelsen omvaldes. Här är ett par bilder för er som inte var med (och för alla andra också, förstås). 

På bilderna ses Anders Brissman, Hans Örtlund, Christer Carnegren, Rolf Johansson och Karl-Erik Ericsson just då årsmötesförhandlingarna avslutats. Vad alla så väntade på var att äta den tårta som Rolf bakat och som Börje Sahlén på bilden tar den första biten av.

 

 

DET HÄNDE 2010

PÅ MARSMÖTET gjorde vi ett besök hos Kjell Karlsson som visade mycket om amatörradio via både data och andra trafiksätt. Kanske blir någon intresserad och börjar lyssna på amatörer (eller tar certifikat som Kjell önskade).

 

Rolf tog pokalen för tredje gången!

Så fick då Rolf äntligen behålla ett vandringspris efter många års tävlande i Tibromästerskapet. På bilden tillsammans med tvåan Börje och Christer som "bara" fick diplom.

 

 

 Antennen

har till viss del snöat in men tycks klara sig än så länge.

ÄLDRE NYHETER

Besök från Vilhelmina

Per Forsgren, tidigare boende i Trollhättan, besökte Lidköping. För många år sen var Per en av redaktörerna i DX-Kalle som utgavs av Trollhättans DX-club, senare av radioklubben Marconi i Vilhelmina. Tibroklubben var en av de klubbar som samarbetade i tidningsutgivningen.

 

 

 

Rolf vann igen

och tog andra inteckningen i vandringspriset.  Tibromästerskapet 2008 vann Rolf Johansson med 80 poäng. En överlägsen seger! Tvåan Börje Sahlén hade 30 p och trean Christer Carnegren 24 p.

Karl-Erik Ericsson överlämnar pokal och diplom till Rolf. Detta ägde rum på musikarkivet Cantus Durus i Mariestad.

Inbjuden gäst på lyssnarkvällen på musikarkivet var Sture Dahlén som visade qsl som hans far Hjalmar Dahlén, Lugnås, fått i slutet av 1940-talet.

Rolf Åshagen och Börje Sahlén under fikastunden.

 

Pragkvällen var välbesökt och radio Prags engelska program avlyssnades och rapporterades. Bilder från mötet har också skickats till Prag. Här ser du några av dessa:

Radio Prag har haft många qsl genom åren. Ovan t.h. ses två från tiden då stationen sände på svenska.

Christer och Börje med en samling Prag-QSL.

 Här lyssnas det på radio Prag. Hans Örtlund, Rolf Johansson och Anders Brissman.Radio Prag på internet: www.radio.cz

 På MARSMÖTET kom två dx-are från Karlsborg/Mölltorp

på besök och även en nykomling från Tibro. En titt i QSL-pärmarna

tog en stor del av kvällen.                                                          Rolf Åshagen och klubbens sekreterare  Anders Brissman kollar i dx-tidningar.

Klubbens kassör Rolf Johansson, Hans Örtlund och Åke Andersson tittar på QSL-kort från hela världen. I förgrunden bl.a ett kort från Skalans DX-klubb i Akalla.

 Rolf vann Tibromästerskapet                           

Prisutdelning i 2007 års Tibromästerskap. Rolf Johansson vann tävlingen och tog sin första inteckning i den nya pokalen. Övriga på bilden ovan är tvåan Börje Sahlén och trean Christer Carnegren.

  

 "Färsk potatis till salu hos trädgårdsmästaren.

Vid köp av fem kilo får man dessutom höra radio

gratis".

(Från "Gnistan" år 1926, tidning för Karlskoga-Sibbo

blåbandsförening.)

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om inget särskilt anges hålls mötena hos Börje Sahlén, V. Långgatan 139 A, Tibro kl. 19.00. Medlemmarna turas om att ta med kaffebröd. Pris för kaffe är 25:-.

Ta gärna med vänner och bekanta!

Planerat i vår, men datum ej klart:

besök hos Björn Lippold på Garnisonsmuseet i Axvall och till hösten besök på Dunermans museum i Mölltorp.

(Upplysningar: aspbladet@live.se)

 

ROLF TOG ÄNNU EN INTECKNING I VANDRINGSPRISET

 

 

 

.